diumenge, 7 d’octubre de 2007

Ens han robat la nostra H d'Hespaña/Hespanya

Seguint l’estela d’Iniciativa Cívica Mahonesa (ICM), jo també vull muntar una campanya per fer un referèndum en favor que l’estat en què vivim s’escrigui Hespanya en català i Hespaña en castellà.

Com ja sabeu, en llatí es deia Hispania a la zona de la península Ibèrica, i d’aquest terme s’ha dit que ha evolucionat a Espanya o España. On és la nostra h? Ens l’han arrabassat, i amb això, part de la nostra identitat!

Des de fa molts d’anys, el nom històric ha estat el de Hespaña/Hespanya (el google no engana). És indiscutible que, d’una manera aclaparadora, aquesta denominació apareix documentada en multitud de documents, llibres, escuts, escultures, etc. i és la que conforma de forma absoluta la història del nostre Estat. També, i especialment des d'aquell segle XVIII que va significar l'obertura al món de la nostra unitat, l’Estat es coneix com España (maldita Real Academia!) i després, en català van ser els senyors de l’IEC.

Hi ha exemples que ens donen la rahó: Què passa amb Vielha? Per què vielha sí pot mantenir la seva h i nosaltres no?

I amb el rotllo aquest d’ara de la memòria històrica, el que es pretengui ara eliminar aquesta lletra i esquarterar el sonor nom del nostre Estat, conegut enllà dels mars durant cents d’anys, el que la desmemòria de qui ostenten el poder polític de manera obtusa i abusiva, imposi un España/Espanya que fa grinyolar el teclat dels ordinadors i fereix sensibilitats, no és Memòria Històrica, sinó Oblit Descarat.

Els ciutadans hespanyols tenim dret a plantejar la següent pregunta: Quin rigor científic justifica la desaparició de la h del nom del nostre Estat? Quines bases arqueològiques, històriques, etnogràfiques i/o cartogràfiques recolzen aquesta decisió? Existeixen? S’han cercat, o no ha interessat fer-ho perquè les que representaven l’opció contrària eren força més sòlides? O és que únicament, en el nostre cas, el que importa és la lingüística i unes normes ortogràfiques molt, molt, molt posteriors a la fundació del nostre Estat? La desinformació i la sensació d’arbitrarietat arriben a l’absurd.

Així, hem de sol·licitar la celebració d'una Consulta Popular, perquè siguem els mateixos ciutadans que, sense acords polítics interessats i contraris a la nostra Història, de manera directa i democràtica, fem sentir la nostra veu. Cal recuperar els nostres topònims “de tota la vida”. Hem de seguir amb la lluita per la recuperació dels nostres noms històrics.

Els que no sigueu de Menorca no entendreu res. Pràcticament no he escrit res, ho he adaptat tot de la pàgina web d'Iniciativa Cívica Mahonesa (em deuen poder denunciar per no haver pagat drets d'autor?). He canviat quatre cosetes i evidentment, Hespanya i Hespaña per Mahó i Mahón, Estat per ciutat i cosetes així.

Per cert, us citaré un paràgraf que no té pèrdua:

«Medio siglo antes [més d’un!] de que Pompeu Fabra y Prat de la Riba [Prat de la Riba?] editaran su “Gramática Catalana” [“su”? era la de l’IEC, no? La gramàtica normativa], un mahonés, Soler y Cardona [Soler? Febrer i Cardona!!!], escribió su “Gramática Menorquina” [pensava que es deia: Principis generals de la llengua menorquina] de la que se sirvieron hombres de letras como Rafael Bosch y Farré, Francisco Hernández Sanz, Rafael Oleo Quadrado, José Mª Quadrado, Pere Riudavets, Juan Hernández Mora, Eusebio Lafuente, y tantos otros... que siempre escribieron Mahón (o Mahó) con “hache”. Esto es Memoria Histórica [y un poco de incultura también lo es, dic jo]».

Francisco Pons Montanari

Bé, com podeu veure, això no té consistència, però només per tocar un poquet els collons, algú s’apunta a iniciar una campanya per Hespanya? Ja tenim lema:

Campanya per Hespanya i canya per Espanya!

3 comentaris:

Laia ha dit...

I tant! Pots comptar amb mi per aquesta campanya! Com que he de ser hespanyola per collons, com a mínim ser hespanyola de debò!

Carlos ha dit...

Jo també m'hi apunt. Podríem fer samarretes i portar-les durant es jaleo des dematí de ses Festes de Gràcia per mostrar s'orella com fan els Hespañols/Hespanyols de veritat. XD

Maria ha dit...

Jo també me consider una hespanyoleta més! Quina il·lusió! Vull una camisetaa!

Si has estudiat, escriu Hespanya amb hac!

Yiuju!