dimecres, 2 de gener de 2008

Una de futbol: La síndrome galáctico

Com bé sabeu, m'agrada molt el futbol, però encara no us n'he parlat cap vegada. Comencem, doncs, tot i que ho farem parlant del Barça i no del Madrid, en esport sempre és millor parlar de les desgràcies dels altres que fer autobombo d'un mateix.

Això que no parlaré del Madrid és relatiu, perquè us explicaré el mal del Barça, que pateix el que es coneix com la síndrome galáctico, que es diu així en honor al Real Madrid, el primer club que va patir això, i Florentino Pérez, qui ens va produir la malaltia. La síndrome galáctico es caracteritza per tenir uns jugadors que han estat els millors del món i creuen que ho poden continuar sent caminant. D'aquests jugadors, també es podria dir que estan aburgesats, normalment, per exemple, els davanters no pressionen ni defensen ni es desmarquen. S'han transformat tots en galls i ja no hi queden gallines. Evidentment, l'entrenador és un titella secundari que no hi pinta res en la confecció de l'equip, que es fa utomàticament. Bona culpa d'això, sempre la té el president, que no ha sabut fitxar (més galls), ni ha sabut vendre els jugadors que ja no oferiran més bons serveis al club. Per acabar de rematar la situació, els jugadors joves del planter són sobrevalorats i automàticament destrossats pels altres jugadors que no poden permetre un jove competidor nou.

Així doncs, el vestuari del Barça està dividit (rossellistes-laportistes, en el Madrid era brasilers-espanyols), hi ha un excés de cracs sense cap tipus de motivació (Ronaldinho, Deco, Márquez, Henry, Thuram, potser Eto'o, etc.), l'entrenador no ha sabut dominar el vestuari, perquè ell allà no comanda (ara ha col·locat Ronaldinho a la banqueta, després d'un any que no fes res i quan la pressió ha estat molt forta). Laporta ha fitxat bé algun jugador a part d'Eto'o? Una pregunta (si algú ho sap, sisplau que respongui): Amb qui juga enguany Maxi López? I vendre, a qui ha venut Laporta (Rustu, Belletti i Giully)? Estic segur que Bojan, ara que el comparaven amb en Raulete, acabarà sent com Portillo: un bon jugador mediatitzat per fer-se un lloc entre les estrelles estrellades, però que es farà malbé (o el faran malbé) i acabarà amb 25 anys sent suplent en el Mallorca (aquí queda escrit), o en l'Osasuna, com Portillo.

Sort en teniu de Messi, que, per cert, me'l vaig trobar a l'aeroport quan tornava i anava amb un xandall blanc de marca Adidas; em vaig fer il·lusions i me'l vaig imaginar amb l'escut merengue. Sí, a aquest sí el fitxaria. No estaríeu a set punts sense aquest tipus.

5 comentaris:

Fernando Gómez Colomer (València CF) ha dit...

Estic casi totalment d'acord amb aquest post sise. L´única cosa que no m'agrada és açò que dius d'en Bojan. Primer, per molt bo que sigui en "raulete" tot en ell em produeix ganes d'escupir. Com jugador (perquè s'ho deixa tot pel madriz) però sobretot pel que representa. En lloc de posar s'escut del madriz damunt s'estelada podries posar la seva cara, seria el mateix. Per altra banda clar que m'agradaria que bojan donés el rendiment de raúl. Per favor, no el comparis amb portillo encara, deixa'ns somiar una mica. A portillo no el vaig veure jugar mai a s'edat d'en bojan però tela en bojan aquest, li falta cos però també crec que té un bon cervell (al contrari de portillo mira..)
Tot lo altre ho claves, hi ha un divisme dins es vestuari del barça que fot pena. Tothom diu el mateix però és evident, dels titulars (per actitud) només salvaria iniesta, touré, abidal i clar, puyol. Per rendiment (no per actitud) també salvaria messi, evidentment.
Des que ens va eliminar l'any passat el getafe quan vam perdre 4-0 vaig desconnectar molt del barça, de veritat. Ah! I que consti que vull que rijkaard ha de seguir molts anys, tipus wegner o ferguson. Però clar, tu i jo, en futbol, no ens posarem mai d'acord. De vegades, sa racionalitat desapareix.

José Maria Buljubasich (Tenerife )Encara en actiu ha dit...

Per cert, maxi lopez juga al FC Moscú i fa gols: http://es.youtube.com/watch?v=PMUJmvIrBZY, i fins i tot té un seguidor que li dedica un bloc titulat "Maxi López, el Drogba blanco". http://elmassi.blogspot.com/
Per cert, sembla mentida però jo, Buljubasich, segueixo en actiu a Chile.

Ciceró Pascual ha dit...

Fernando, t'he vist fent de comentarista per Canal 9, ets l'únic que parles en castellà, excepte l'època que també tenien un argentí. Des de la premsa, i no només de Madrid, s'ha comparat Bojan per edat, simbologia paral·lela i promesa amb Raúl; és a dir, Raúl és al Madrid com a Bojan al Barça+13 anys. Jo no crec amb aquest paral·lelisme, és més, crec que Bojan serà un "fracàs" (també ho deia de Saviola, però ara veig que és una realitat) i l'equiparava a Portillo per això de la gran promesa que no ha estat res. Un vestuari així destrueix, Portillo és el millor jugador que ha tingut el planter del Madrid i mira-te'l ara, és la diferència de trobar un lloc en un equip o en un altre.

Buljubasich, gràcies per tota la informació de Maxi. He vist els gols i són de bon jugador, només que els camps semblen de segona B. El bloc és genial, deu ser d'algun familiar seu, perquè si no, no s'entén... Per cert, juraria que vas jugar amb un altre equip de la lliga espanyola: podria ser l'Oviedo???

Carlos ha dit...

Bé, encara que bastant d'acord amb tu , pens que els "Galàctics" i posteriorment els "4 Fantásticos", i els posteriors fiascos no són res més que un nom "guai" per anomenar els cicles dins dels equips. O no em vists els "Quinta del Buietre", "Quinta del Mini" (Què se na fet dels De La Penya, els Garcia, ...), entre altres.

Per altra banda, no et puc dir si en Bojan serà estrella o estrellat. Ara bé, com a mínim semble ser un al.lot amb es cap bastant a "puesto", tant per ses seves declaracions com per ses de sa seva família. Açò no és cap garantia d'èxit, però no em negaràs que Bojan no fa el model "kinki" de'n Portillo i jo si confí que es converteixi en un gran jugador.

També entenc, que tot jugador jove que surti a partir d'ara i que tengui visos de fer "simens" (Com ho escriuries açò?) qualque hombreta a "el Raulísimo", no li auguris gaire futur. No sempre et sortirà un Raúl, un Gasol, un Ricky Rubio, ... Però collons, les condiciones les té per arribar enfora.

P.S. Bony any!!

Ciceró Pascual ha dit...

Carlos, l'etiqueta galáctico, en el cas que jo l'empr, és per anomenar el que li va passar a una generació i que ara li passa el mateix a una altra, però ja no és la primera.

En Portillo també tenia condicions, però l'equip mateix i l'entrenador el van destrossar. Qualitats en té, però pot arribar a tenir més coses que el faran caure com a jugador.

A veure, Bojan ha arribat a dir que no li importaria ser com Raúl però en el Barça.