dimarts, 12 d’agost de 2008

El somni de la TV pública: un malson

Açò del Facebook és una cosa bastant inútil, però a vegades també serveix per (re)trobar gent amb qui fa anys que no parles ni en saps gaires coses i així pots conèixer de primera mà coses que no saps ni què estaven passant ni res. De fet, darrerament estic molt desconnectat del que passa a Menorca i amb tot açò, fa poc em va sobtar tot el que m’han explicat sobre IB3. Vaig fer uns correus de «uep!, com estem?», i açò és el que em van dir. Bé, més que sobtar crec que la paraula és més indignar o emprenyar. Perquè els treballadors sempre són els que la paguen, ja siguin de les drassanes, de la Seat, de Radio 4 i, ara prest, d’IB3.


Sí, ja ha arribat l’hora de retallar el personal d’IB3 —o tornava econòmicament viable o es feia un canvi en la dinàmica, o era previsible— i, evidentment, no s'ha fet ni l’una ni l’altra i els més perjudicats seran els treballadors perifèrics: els de Menorca i els d’Eivissa (com sempre; també previsible). El senyor Antoni Martorell, director general, diu que s’ha de reduir el pressupost d’IB3, perquè el deute que té ja és inassumible, que és de 218 milions d’euros. El problema és que no comença retallant les quantitats que paga cada any al RCD Mallorca i el Menorca Bàsquet, entre d’altres equips; sinó la mateixa plantilla d’IB3. Retallaran part dels que cobren directament d’IB3, és a dir, caps, administratius i editors; perquè el canal mallorquí ho té pràcticament tot externalitzat a empreses privades. En plantilla pròpia d’IB3 només hi ha els directius i els caps. La resta, depenen de productores. Fins i tot els informatius, que és gravíssim, perquè són la columna d’una cadena, i a més pública! Una gran manera de fer tele pública.

Però el que és més fort de tot és que dissabte passat, en ple mes d’agost, van treure al BOIB un nou concurs per externalitzar una altra volta els informatius, amb un contracte de quatre anys. No sé si ho sabíeu, però, tal com deia, el model de televisió que va crear en Matas és que tot estigués externalitzat. Açò vol dir que una empresa privada tornarà a ser l’encarregada de fer els telenotícies d’IB3. També significa que els que tant havien criticat el model quan no governaven ara el continuen des del govern balear. Havien dit com a promesa electoral que internalitzarien els treballadors i que refundarien IB3. Tornen a treure contracte per externalitzar els informatius. Per tant, contradiuen una promesa electoral en ple mes d’agost i donen només vint dies per presentar ofertes. Ja no te’n pots fiar de ningú, i menys d’un govern que no té un cèntim per la crisi.

El contracte d’ara retalla un 10% el pressupost que tenia fins ara la cadena. I, a més, tal com m'explicaven, en el plec de les clàusules especifica que a Menorca només s’ha de fer una desconnexió diària de 15 minuts aproximadament (ara n’hi ha dues). Per altra banda, de la ràdio no s’especifiquen per enlloc les desconnexions que s’han de continuar fent.

Es veu que els periodistes estan que treuen foc pels queixals. A Palma ja hi ha hagut reunió entre el comitè d’empresa i l’SBT, l’empresa que té ara els informatius i que és propietat den Sinto Farrús (Canal 4, un amiguet). Amb el nou contracte, si guanyessin (que sembla que té totes les opcions de guanyar), hauran d’assumir també el personal de Menorca i Eivissa, a més també dels tècnics, que ara són d’una altra empresa. En fi, que si ara sumats tots són 400 treballadors, amb la retallada de pressupost se n’hauran de fer fora 160. És a dir, el 45%. I a Menorca i Eivissa, segurament, seran els que més ho patiran, perquè es passarà a un model encara més centralitzat tot des de Mallorca, sense programació pròpia ni informatius de cadascuna de les illes. I així, com sempre, els treballadors són els primers perjudicats de les (males) decisions polítiques.

Per cert, ara sembla que per TDT ja es pot veure Canal 9 des del Principat. Ara veurem fins a quin punt és real la reciprocitat. En fi, per ara qui ho tenen millor són els menorquins, eivissencs, formenterers i mallorquins, que poden veure els quatre canals i mig autonòmics (no ens enganem, cap és nacional) en català fets des de Barcelona (Tv3 i 33), València (Canal 9 —el mig català— i Punt2) i Palma (IB3). A veure si per tot és igual i s'hi afegeixen els 3/24 i altres canalots de TDT, el fet és poder triar.

5 comentaris:

josepms ha dit...

Quina merda IB3, ja des que va neixer era un canal estúpid i inútil que heretava sa pitjor TV dels 80 i 90 amb continguts tals com Furor, Gran Prix, etc. Només se salvaven els informatius (i encara).

És totalment vergonyós partint d'aquí: fer una TV pública que se'n riu de noltros, açò no té nom.

Segona pega: aquesta mania "mallorquitzadora" de ses Balears. IB3 era com un refregit de Canal 4 i altres canals mallorquins amb sa diferència que tenia un poc més de pressupost. Aquesta tendència a centralitzar no és nova, i tampoc sembla que sigui fàcil de combatre, no? Mentrestant, a fotre fora treballadors menorquins i eivissencs.

En darrer lloc, comentar aquesta gestió tan externalitzada d'IB3. Patètic. Que ho fes en Matas és fins a cert punt comprensible (encara que no té justificació), però que n'Antich (es diu així?) segueixi aquest mateix model, diu molt dels "canvis de color". En poques paraules: amiguisme i clientelisme per uns pocs i precarietat per una gran majoria.

A veure si es primer que foten as carrer és en Torito, perquè és vergonyós. Mentrestant seguirem gaudint d'una TV autonòmica (entenent Mallorca per autonomia, evidentment) de merda. Serà que tenim el que ens mereixem?

(Per cert Cice, estaria bé que xerressis sobre sa corrupció PPera de s'anterior legislació, ho deix aquí com una idea).(Si he escrit tant és perquè tenc febre jiji).

Quimera ha dit...

Si es que al final els que ho paguen tot som sempre els mateixos, els que estem abaix i enfora. Quina vergonya!
Per cert, sí hi ha una cosa potable de IB3: Doraemon! Jajaja! M'encanta la traducció al mallorquí, cada cop que el miro em descollono al sofà. Ara vindrà quan tothom me dirà de tot. Sí, m'encanten els dibuixos animats encara, ho reconec! I m'encanten doblats al mallorquí.
Bon blog, és interesant.
Aquí una ni és correctora ni res per l'estil, paciencia amb les faltes (n'hi deu haver un bon grapat -.-').

Quimera ha dit...

d'Ib3? fins i tot jo me trob ses meves faltes. xD Això sí que és vergonyós!jhgifd

Quimera ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ciceró Pascual ha dit...

Mmm!

Doraemon en mallorquí. Crec que només els he vist una vegada. La sensació, però, deu ser semblant a quan els vaig veure en valencià. Ara m'estic desconnectant, però fins fa molt poc també mirava tots els dibuixets que podia. Són divertits!

Salut!